Genoptræning efter brystkræft, gynækologiske kræftformer, melanom m. fl.

Et forløb med brystkræft kan være både hårdt og langvarigt. God genoptræning er nødvendig for at komme godt videre med sit liv og få livskvaliteten tilbage. Men hertil kommer risikoen for udvikling af senfølger såsom lymfødem. Ved mistanke om lymfødem, skal man hurtigst muligt opsøge en læge og derefter en lymfødem-fysioterapeut. Desuden bør man under alle omstændigheder, i de første år efter behandling, mindst hver 3. måned, blive testet for udvikling af lymfødem.

Lymfødem er en kronisk hævelse, der kan opstå efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling. Der er heldigvis rigtig gode muligheder for at mindske og kontrollere udviklingen af lymfødem, og du kan her på siden læse mere om, hvordan du kan hjælpes.

Du kan læse mere om lymfødem og de forskellige behandlingsformer længere nede i teksten eller her: 

SOZO  LymphaTouch  Biocompression  My Lympha Plan

 

Hvad er lymfødem?

Lymfødem er en kronisk lidelse, der er meget ubehagelig. Der kan være tale om primær lymfødem, der opstår tidligt i livet uden kendt grund, eller sekundær, som hyppigst opstår efter eksempelvis operation, kemoterapi eller stråling i forbindelse med et brystkræftforløb.

Lymfødem skyldes, at den væske, der løber i lymfekarrene ud gennem lymfekirtlerne, bliver blokeret, så væsken ophobes, og der derfor opstår hævelse af vævet. I arm og/eller brystkassen Dette kan medføre nedsat funktionalitet, ubehag, smerter og til sidst invaliditet, hvis ubehandlet. 

Her kan du læse mere om lymfødem.

 

Hurtig diagnosticering med SOZO

Tidlig opsporing og diagnosticering er vigtigt for at kontrollere udviklingen af lymfødem. SOZO er et

 evidensbaseret professionelt udstyr til opsporing og diagnostisk måling af lymfødem. SOZO kan på under 30 sekunder diagnosticere patientens lymfødem status (L-Dex score). Der bør måles en base-line inden begyndelse af behandlingen. Måles L-Dex scoren jævnligt, kan man opspore tidlig udvikling af lymfødem.

Læs mere om SOZO her. 

 

LymphaTouch behandling

Der er hjælp at hente med bl.a. træning (Tørslev-metoden), kompressionsbehandling (Biocompression®) og lymfedrænage (LymphaTouch®), der er blide former for behandling, hvor man ved hjælp af øvelser, som består af greb og teknikker med hænderne, aktiverer lymfesystemet, der således naturligt fjerner ødemer og affaldsstoffer.

Til disse behandlinger kan Fysiodema tilbyde teknologien LymphaTouch, der er et fysioterapeutisk hjælpemiddel, som både lindrer smerter og øger mobiliteten hos patienten. Resultatet af behandlingen kan over tid følges med SOZO målinger.

Se vores behandlingseksempler her.

 

Fordele ved LymphaTouch til lymfødembehandling

LymphaTouch kan anvendes til at mindske hævelsen hos patienter med lymfødem, men har også vist en gavnlig effekt på andre områder som arvvævsdannelse, sårbehandling, skinnebensbetændelse og spændingshovedpine med mere.

Hvorfor er LymphaTouch en god investering?

 • Den hjælper på lymfedrænage
 • Den fremskynder helingsprocessen
 • Den er nem at flytte rundt på (samlet i en lille taske)
 • Den har forskellige sugekop-størrelser, som giver fleksibilitet
 • LymphaTouch er en enkel behandling

Læs, hvordan Fysiodema kan hjælpe med lymfødem behandling her. 

 

6D tape – unik kinesiologi tape til lymfedrænage, arvæv og fascier

Grebene på 6D tape gør det muligt at mobilisere væv i seks dimensioner, hvilket også er grunden til tapens navngivning. Ved hjælp af 6D-tape, kan man blødgøre arvæv, behandle stramme områder og fjerne lokaliserede ødemer. Mobiliseringen og aktiveringen af vævet har en positiv effekt på blandt andet lymfekarsystemet, blodcirkulationen samt muskler og led. Tapen er effektiv og prisvenlig, hvilket gør den ideel til brug på patienter.


Tapen er hudvenlig, eftersom dens grundmateriale er udviklet af Nitto, og består af 100% bomuld. Dette er med til at gøre den både åndbar, vandresistent og elastisk - 6D tape kan strække sig op mod 140% af sin originale størrelse.

Efter 6D tapen er blevet placeret, medvirker det til at mobilisere vævet og fremskynde rehabilitering.

Læs mere om 6D tape her. 

 

Biocompression® intermitterende pneumatisk kompressionspumpe (IPT)

Biocompression® fungerer ved at give pulserende overtryksmassage med det formål at blødgøre væv og lindre generne ved lymfødem. Biocompression består af arm-, ben og kropsmanchetter der har op til 40 overlappende luftkamre samt en kompressionspumpe, der forbindes til manchetterne. Herefter kan tid, tryk og programmer indstilles.

Biocompression øger livskvaliteten og letter dagligdagen hos mennesker med lymfødem, og derfor anvendes IPT på flere hospitaler og klinikker landet over.

Fordele ved Biocompression:

 • Biocompression har været anvendt på verdensplan i mere end 40 år
 • Effekten er medicinsk dokumenteret
 • Bredt sortiment, der også kan anvendes til svært overvægtige
 • Holdbart udstyr, konkurrencedygtige priser og 2 års garanti
 • CE-mærket medicinsk udstyr
 • Nem at rengøre, manchetterne kan aftørres med desinficerende midler eller vaskes

Læs mere om Biocompression. 

 

Vil du vide mere om SOZO, LymphaTouch, Biocompression og 6D tape?

Har du brug for hjælp til genoptræning efter brystkræft, eller ønsker du at få mere information om lymfødem behandling og hvordan du kan få fat i f.eks. LymphaTouch og SOZO?

Så er du velkommen til at kontakte os her. 

Kontakt

Vi står altid klar til at svare på dine spørgsmål og henvendelser.